3 tips naar Mildheid en oprecht Contact in de kerstvakantie

Ja Fabien, dat zeg je wel zo leuk, oprecht contact en mild naar jezelf, maar hoe doe je dat dan??? Als je een beetje op mij lijkt, dan doe je dat niet zomaar even. Er zitten wat aangeleerde aannames en overtuigingen in de weg dus ik weet als geen ander, dat het niet zomaar gaat. Dus wat niet vanzelf gaat, daar moet je wat meer moeite voor doen en soms moet je een paar keer oefenen, voor het goed lukt. Ik weet het. Dus denk na deze tips niet: dit is niets voor mij, of voor mij werkt het anders. Het werkt voor iedereen, maar je moet wel bereid zijn in de spiegel te kijken.

Tip 1: Zelfzorg.

Dat is wel een open deur, maar als je het al wist, doe je het ook echt? Zorg je vooral goed voor je mentale gezondheid deze dagen? Dat betekent dat je tijd voor jezelf vrij maakt om echt je hoofd leeg te maken: lekker lang douchen, wandelen, mediteren, dat boek lezen, podcasts luisteren. Plan de tijd in zodat het niet gekaapt kan worden door de plannen van anderen.

Ik laad ook erg op door tijd met mijn gezin juist. Leuke dingen samen doen, spelletjes, wandelingen, film kijken, wij kijken alweer uit naar Wie is de Mol??

Tip 2: Oprecht Contact.

Oprecht contact, waar zit ik, hoe ervaar ik dit moment, en waar zit jij en hoe ervaar jij dit moment.

Er zijn nieuwe regels in huis, maar om die door te voeren, moet ik wel echt in gesprek met mijn gezin. Het zijn fantastische regels: elke dag een uur naar buiten, een kwartier je kamer opruimen, eten doen we samen en afruimen ook. Maar hoe goed deze regels ook zijn, ze werken pas als ik erover in gesprek ga met de kinderen. Daardoor is er een afspraak toegevoegd dat ik een kwartier van te voren waarschuw zodat er geen nieuwe spelletjes gestart kunnen worden en de afspraak ‘aan tafel is aan tafel’ en niet: ik maak dit spelletje nog af. Ik kan dat niet doorvoeren als ik geen contact maak, afstem op wat mijn kinderen nodig hebben.

Vanmorgen was ik kribbig tegen mijn dochter en ze was in tranen dat ik ALTIJD zo boos reageerde. Ik zat op dat moment op mijn knieën onder de kast met mijn arm om de HDMI kabel op de tast achter het tv-meubel te vinden en dan door te trekken, zodat de dvd speler een plank lager kon wonen. Terwijl ik tussen alle kabels voelde welke de juiste was, in een superonprettige houding en ik nog heel volhardend vond dat ik dat toch voor elkaar moest krijgen, hoorde ik vanaf de bank …. ‘mama….’ en Boem ik blafte er een ‘JA!!’ uit die veel te hard was. Nu kan ik er om lachen, maar mijn dochter kon er duidelijk niet om lachen. Oprecht contact was even nodig. Niet alleen dat ik mijn excuses aanbood, maar ook dat ik kon laten zien dat als ze mijn aandacht wil, ze ook even eerst kon kijken waar ik mee bezig was. Ik deed voor hoe ik onhandig op mijn oude knieën zat te pielen met die kabels en we konden er allebei om lachen. Oprecht contact, waar zit ik, hoe ervaar ik dit moment, en waar zit jij en hoe ervaar jij dit moment.

Tip 3: Mildheid

Adem in Adem uit, wees mild. Mild naar jezelf is nodig om mild te kunnen zijn naar anderen. Als je heel boos en verontwaardigd bent over het gedrag van een ander, zegt dat eigenlijk altijd iets over hoe hoog je je eigen lat legt. Anders wond je je er niet zo over op.

Voor mij geldt ook dat hoe mild ik ook kan zijn naar mezelf, de wereld, de mensen om me heen, al die oude patronen waar ik mee afreken en elke dag hard aan werk, worden juist door mijn familie tijdens de feestdagen weer getriggerd. Dat is niet zo gek, daar zijn ze ooit ook ontstaan. Dus mildheid naar je familie is de ultieme bevrijding. Het helpt te weten dat het gaat gebeuren. Zij hebben ook hun patronen en triggers en daarmee hun script waar ze moeilijk van kunnen afwijken. Mijn moeder gaat iets zeggen over wat ik toch zou moeten leren, mijn zus gaat iets aanwijzen wat zij beter kan dan ik, mijn vader gaat een grap maken die alleen hij snapt. Dat staat in hun script. Het is aan mij of ik me daar door laat verrassen of triggeren.

Mildheid begint ook met contact met mezelf. Adem in Adem uit, wees mild.

Wat mij helpt is aan te nemen dat iedereen zijn eigen weg te gaan heeft en daarin een script volgt. Ik heb zelf ook een script dat het gevolg is van de dingen die ik belangrijk vind. Wie mij goed kent, weet dat ik zal reageren op iemand die stigmatiseert. Ik weet inmiddels dat een van mijn belangrijkste waarde inclusie is. We sluiten niemand buiten, iedereen mag meedoen, ook als je anders bent. Ik kom op voor iedereen die anders is. Ook als het kwetsend en destructief is. Kom ik nog voor je op. En help ik je snappen wat er kwetsend of destructief is, en wat je anders kan doen. Dat staat in mijn script, kan ik niet laten.

Dus als mijn moeder een opmerking maakt die ik hoogst irritant vind, denk ik eerst: ohja, dat stond in jouw script voordat ik inwendig vloek. Ik kan wel hopen dat ze het niet gaat doen, maar het is onvermijdelijk. Moeders veranderen niet zomaar. Adem in Adem uit, wees mild. Zij is ook het product van haar opvoeding, voor haar is niet opvallen, niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken haar belangrijkste waarde. Zodra ik weer iets doe wat anders is, wat opvalt, wat ervoor zou kunnen zorgen dat ik uitgelachten of afgewezen word, gaat haar gevaarsysteem aan. Niet zo hard, straks hoor je er niet meer bij. Het is voor haar heel belangrijk, en past ook bij haar generatie, maar ik wil het niet.

Kortom:

Zorg goed voor jezelf zodat je de rust en mildheid hebt om oprecht contact te maken met jezelf en je gezin met mildheid. Vooral nu! Wees vrij.

In januari start ik weer trajecten voor ouders die nog bewuster willen leren omgaan met hoe zij contact maken en mild blijven. Meer daarover weten? KLIK HIER

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *