Alleen als jij het wil

Als ik zelf een training volg, dan kijk ik natuurlijk ook naar hoe de trainer zijn vak als trainer uitvoert en wat ik daarvan kan leren. In één zo’n training, kregen we allemaal een opdracht waarin we iets aan de hand van een methode over onszelf moesten vertellen. Om de beurt kregen we de beurt en probeerden we zo goed als we konden de methode in te zetten en ons verhaal te doen.

Na een stuk of 8 cursisten was de man naast mij aan de beurt. Hij begon twijfelend, tsja wat moet ik zeggen, ik heb het niet voorbereid, ik word er een beetje door overvallen….. ik weet het niet hoor…. tot de trainer zei: “Alleen als jij wil he?” En toen zag ik hem bewust kiezen om zijn beurt niet voorbij te laten gaan en hij ging zijn verhaal te doen. Een kort zinnetje wat helpt om de ander te laten kiezen voor zichzelf. Ik ben dat toen zelf ook gaan gebruiken in trainingen en het werkt verbluffend. Mensen die in een groep gaan hakkelen en er omheen draaien en of zich hardop afvragen wat ik van ze wil horen of doen alsof ze mij een plezier doen, daar zeg ik dat tegen “alleen als jij het wil” en dan nemen ze in 99% van de gevallen volledige verantwoordelijkheid voor de opdracht.

Regie werkt als magie. Doe alles wat je doet omdat je het wil en er komt een beter resultaat dan wanneer je het doet omdat (je denkt) dat een ander het wil.

Er zijn heel veel dingen die ik moet doen op een dag die ik eigenlijk niet wil. De tafel afruimen na het ontbijt, de gang stofzuigen, de financiële administratie bijhouden. Maar ze moeten wel als ik andere dingen ook wil. Dingen met tegenzin doen, kost meer energie dan ze doen omdat je het wil. En ik heb mijn energie nodig met een pittig gezin en twee banen. Dus heb ik besloten om alles wat ik moet doen ook echt te willen. En dat werkt als een tierelier!

Ik zeg zoveel mogelijk ‘hier kies ik nu voor, dit is omdat ik het wil’ en dat werkt zelfs of  misschien juist ook voor de dingen waar ik helemaal geen regie over heb. Bijvoorbeeld dat het regent  buiten. Dan denk ik: Oh komt dat  even goed uit, nu kan ik mijn nieuwe regenjas uitproberen. En het is een kans om mijn kinderen te leren dat je je goed kan aankleden tegen de regen, daar zullen ze later profijt van hebben.

Ook als ik iets moet doen omdat een ander het mij vraagt, doe ik alleen als ik het wil. Ik kies want ik heb altijd een keuze.

Als ik merk dat ik iets mopperend ga doen, hou ik er eerst even mee op, dan geef ik mezelf de keuze: of je doet het omdat je het wil, of je doet  het niet. Dan helpt het om een manier te vinden waardoor ik het ga willen; muziek opzetten, van een saaie taak een spelletje maken of kijken of ik het met volle aandacht kan doen zodat ik meteen mijn mindfulness oefen.

Probeer het maar eens! Kijk wat er gebeurt en laat het me weten, ik ben heel benieuwd wat het je oplevert.

Wil je leren hoe je nog bewuster met de dagelijkse uitdagingen om kan gaan? Doe een gratis sessie met mij zodat ik je advies kan geven op jouw specifieke situatie.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *