Ballen

Ik kan heel goed heel veel ballen in de lucht houden. Door mijn eigen lessen toe te passen, lukt het mij met redelijk gemak om naast een part time baan een praktijk te runnen, twee kinderen op te voeden en ook nog regelmatig een boek te lezen.

Afgelopen week was onverwachts druk met veel ongepland gedoe waardoor ik niet alles kon doen volgens planning. Gistermiddag had ik tijd voor mijn praktijk in plaats van maandag en dinsdag, maar mijn planning was inmiddels zo’n chaos dat ik naast mijn klantafspraken, me nergens meer toe kon zetten en een beetje suf het avondklok debat heb zitten kijken. Ik was er zelf heel ontevreden over en had meteen ook geen zin meer om mij aan mijn voornemen te  houden om niet te snoepen.  

Wat een stomme dag. Ik stapte ontevreden in bed en meldde aan mijn man mijn onvrede. Stom, slecht, onproductief en ongezond bezig waren de thema’s van mijn ontevredenheid en mijn man kon er weinig op zeggen wat hielp dus toen zuchtte hij diep en werd ik nog kwaaier omdat ZUCHTEN NIET HELPT EN ALLEEN MAAR LIET ZIEN DAT IK HET ELKE DAG VOOR ELKAAR MOEST HEBBEN WANT IK KAN NOOIT EENS INSTORTEN EN WIE IS ER VOOR MIJ DAN ALS IK HET MOEILIJK HEB EN ALS JIJ GAAT ZUCHTEN DAN IS HET NET ALSFO IK HET JOU AANDOE DAT IK HET MOEILIJK HEB EN KAN JE NOU NOOIT NIET EENS GEWOON ONVOORWAARDELIJK MIJ STEUNEN EN JA! DAAR KOM IK WEER MET MIJN EEUWIGE ‘IK HOU HIER ALLE BALLEN IN DE LUCHT’ MAAR IN PLAATS VAN TE ZUCHTEN KAN JE BETER GEWOON WAT DOEN APK DAN GEWOON EEN KEER EEN BAL IN PLAATS VAN TE GAAN ZITTEN ZUCHTEN. ….

Nou geef ik zelf trainingen geweldloze communicatie hè? Bij de loodgieter lekt het ook zullen we maar zeggen. En ik vond dat ik een punt had.

Hoe dan ook, ik heb mijn punt daarna ook nog liefdevol uit kunnen leggen en dat gaf mij wel een paar belangrijke inzichten die ik met jullie wil delen, omdat veel van mijn klanten ook geweldige jongleurs zijn die behoefte hebben aan iemand die een keer een bal overneemt

Hulp vragen

Mensen die lastig om hulp kunnen vragen, die denken dat ze alles alleen moeten doen (veel hulpverleners hebben dat patroon) zullen mensen om zich heen verzamelen die makkelijk hulp accepteren. Zij die veel ballen omhoog moeten houden, omdat ze dat goed kunnen, trekken ballen aan. Eenmaal jonglerend gaat al je energie naar balanceren met de ballen en is er bijna geen mogelijkheid om om hulp te vragen. Jongleurs moeten beter leren om ballen los te laten en om concreet om hulp te vragen. Je zou me heel erg helpen als…. En daarvoor moet je wel weten waar je mee geholpen zou zijn. Zelfkennis is dus een voorwaarde.

Hulp accepteren

Dat is nog wel een dingetje. Ik wil ook veel dingen eigenlijk zelf doen, want ik wil ook wel graag controle. Als ik met vijf ballen ga lopen te jongleren en jij wil er best eentje tussenuit halen, dan wil ik wel precies weten hoe je die gaat pakken, anders raak ik uit balans en vallen mijn andere ballen ook.

Pak gewoon een bal!

Uiteindelijk was de belangrijkste les van mijn mini inzinking dat het geen zin heeft om te focussen op de mislukking en het rotgevoel. Net als wat ik mijn klanten leer, dat zij beter niet reageren op gedrag, maar op de behoefte. Want door in te gaan op mijn boosheid, jouw machteloosheid over waarom we na 11 jaar huwelijk nog steeds niet normaal kunnen communiceren met elkaar, zorgt er alleen voor dat je dieper in de ellende zakt, terwijl het enige wat ik nodig had was iemand die zei: stort jij maar even lekker in, maakt niet uit, soms is het ook kut, ik bewaak het fort. Het komt goed. Zoiets. Pak een bal. Zonder te zuchten. Morgen pak ik hem weer, maar nu even niet.

Eigenaarschap

Uiteindelijk gaat alles daarover. Wees je bewust dat het voor een groot deel je eigen verantwoordelijkheid is hoeveel ballen je in de lucht houdt. Jongleer met zoveel ballen als je wil en aankan, en neem zelf de verantwoordelijkheid om om hulp te vragen als dat nodig is. Je zal je verbazen hoeveel mensen klaar staan om je te helpen. Je hoeft echt niet meer te doen dan je aankan. Zowel hulp vragen als accepteren is jouw verantwoordelijkheid

En iedereen die partner is van iemand die veel ballen in de lucht houdt: Geniet ervan dat je partner zoveel aankan. Je hoeft dat niet ook allemaal te kunnen. Maar verschuil je niet achter ‘ik hoor wel als ik iets kan doen’ of ‘ik doe het toch nooit goed’ Pak gewoon zelf een bal. Wacht niet tot je een opdracht of een verzoek krijgt. Vraag hoe je kan helpen en doe het zonder mopperen, zonder zuchten, onvoorwaardelijk. Top.

Ook leren beter om hulp te vragen? Boek nu een gratis sessie met mij zodat we samen kunnen kijken hoe jij verder kan komen.

Vrijblijvend, ik vind het leuk om veel mensen te kunnen helpen!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *