Dansen in de regen

Zoals ik gisteren op Instagram meldde, is dat een van mijn favoriete quotes.

Geluk is geen balans tussen leuke en stomme dingen, het is je vermogen om van de stomme dingen iets leuks te maken. Hoe beter je dat kan, des te gelukkiger je bent. Hoe groot is je aanpassingsvermogen.

Nu we weer allemaal thuis zitten met een lockdown, is dat een goed voorbeeld. Ik wil niet de hele dag thuis zitten, ik wil dat mijn kinderen naar school kunnen, ’s ochtends fietsen door de polder om op tijd te komen, broodjes in je broodtrommel, mama mag ik afspreken. Dat kan nu niet.

Planning

Ik heb een planning waar ik me nu niet goed aan kan houden. Dat komt enerzijds omdat de laptop bezet is op tijden waar ik iets gepland had te doen daarop, en anderzijds komt het door mijn eigen chaos in mijn hoofd. Gisteren had ik een paar taken staan. Mails lezen, blog schrijven, afspraak inplannen, stofzuigen. Normaal maak ik in de ochtend een overzicht van wat ik wanneer doe, inclusief pauzes en meditaties. Dat lukt al dagen niet, ik struikel van ontbijt naar snel de laptop naar beneden halen en klaarzetten, de link werkt niet, appen dat de link niet werkt, een nieuwe link krijgen en een gefrustreerd kind kalmeren. Ik kan de vaatwasser niet inruimen want dat maakt herrie en mijn kind is soms wel en soms niet gemute, dus ik neem het zekere voor het onzekere en wacht af. Een planning maken lukt nog niet want nu blijkt dat ik niet alles had uitgeprint voor de les en of ik dat nog even wil doen. Wil ik, printer staat op zolder in de praktijk, ben zo terug.

Losse kwartiertjes

Ik kan zo een hele dag schipperen en creatief meebewegen en veel losse kwartiertjes verspillen waarin ik geen blog kan schrijven of een telefoontje plegen want daar wil ik de tijd voor hebben. Dus ga ik in dat kwartier even zinloos op facebook dwalen. Filmpjes kijken, tijd verdrijven. Met als gevolg dat mijn hoofd vol blijft met prikkels en mijn taken niet afkomen. Stofzuigen of andere klusjes doe ik ook niet want ik weet niet meer welke dag het is en wanneer de planten voor het laatst water hebben gekregen. Hele dag druk met niks.

Vergelijk het met de regen. Als het regent kun je constateren dat het regent. Als je geen last wil hebben van de regen zijn er globaal drie opties nu:

  1. Beschermen/ vermijden: Ga niet naar buiten, blijf binnen
  2. Oplossen/ vermijden: Ga naar buiten met een paraplu/ regenpak, pak de auto ipv de fiets
  3. Accepteren/ omarmen: gebruik de regen! ga zonder bescherming naar buiten, voel de regen op je huid, gebruik het als koud douchen om je weerstand te verhogen, zet een regenton neer en vang de regen op, stamp in de plassen, leer iets nieuws ervaar iets anders, DANS

Veerkracht is het vermogen om regie te voeren en je aan te passen aan de uitdagingen die op je af komen.

Leren dansen in de regen. Eerst schuilen, dat mag best, maar als het langer duurt, moet je er toch een keer uit. Een tweede laptop kopen is een oplossing maar ik maak ook van de nood een deugd. We zijn allemaal in ons gezin slecht in plannen dus dit is onze kans om er beter in te worden. In plaats van achter mijn staart aan te rennen, plannen we nu elke ochtend de dag met elkaar in. Op vaste tijden ontbijt, koffie, lunch en thee, komen we bij elkaar en daartussendoor werkt iedereen aan zijn taken. Wie hulp nodig  heeft, krijgt een ouderleerkracht naast zich, die onderling afspreken wie wanneer onderwijzer is en wie een paar uur aan het werk kan. De huishoud taken staan in de gezinsagenda, zodat iedereen ziet wat er gedaan kan worden als je een kwartiertje niks te doen hebt.

Die momenten samen zijn eigenlijk heel gezellig en onze oudste zoon leert dat hij niet uit moet stellen en om hulp kan vragen. Handig als hij over twee jaar naar de middelbare school gaat. Onze jongste heeft het leuk met haar vader als ze samen schoolwerk doen, daar zie ik een nieuwe band ontstaan en mijn man stond vandaag de trap te vegen. Stond blijkbaar in de agenda. De was is vandaag niet in de kast gekomen en ligt nog in de wasmand, maar ik ben al heel tevreden.

Hoe ziet veerkracht er voor jou uit? Wat zijn de uitdagingen waar jij nog niet van weet hoe je die gaat omarmen? Boek nu een gratis sessie met mij zodat we samen kunnen kijken hoe je verder kan komen.

Vrijblijvend, ik vind het leuk om veel mensen te kunnen helpen!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *