Het geheim van Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land. We hebben er zin in om het weer heel gezellig te maken en veel ouders zien er ook erg tegenop. Want wat is het ook een hoop gedoe. Huilende kinderen vol verwachtingen en spanningen. Zelf veel aan je hoofd en misschien ook nog spanning in je eigen familie verhoudingen waar je je kinderen niet mee wil belasten, maar die jou wel beïnvloeden.

Bij mijn dochter duurde het een paar jaar voordat ik begreep dat haar huilbuien met de feestdagen te maken hadden. Toen ze nog heel klein was, had haar grote broer met al zijn goede intenties haar voorbereid op de komst van Sinterklaas. Onze oudste zoon heeft veel vertrouwen in de wereld en de mensen om hem heen en hij houdt van avontuur en als dingen anders gaan dan gewoon, dat geeft hem energie. Onze dochter heeft tegenovergestelde behoeftes, die duikt in elkaar als meer dan twee mensen tegelijk in een lachsalvo uitbarsten en vind alles waarvan ze niet goed weet hoe het precies wordt én wat daarbij van haar verwacht wordt, spannend en doodeng. Ik denk dat het komt omdat ze het tweede kind is. Ze heeft al jong gezien dat we met haar broer dingen bespraken die ze niet kon volgen of dat hij dingen kon die zij nog niet beheerste. Dat heeft haar altijd gestimuleerd om door te zetten tot ze dat ook kon, maar ook gefrustreerd, want die 2,5 jaar haal je niet zomaar in. Ze wou dan perse met bestek eten met 10 maanden ofzo, te grappig. Of ze moest en zou haar broek zelf aantrekken, terwijl ze nog niet eens kon lopen. Zemmek! Zei ze dan heel boos tegen mij, terwijl ze half op een broekspijp stond en drie keer al haar evenwicht was verloren. Ik heb aangenomen dat Zemmek voor ‘ik kan en wil het zelf doen!’ stond.

Bij elke verandering reageert onze oudste nieuwsgierig en vol energie zo van oh leuk! Er gaat iets gebeuren, kom maar op, terwijl onze jongste in paniek raakt en bang is dat ze het niet snapt en iets verkeerds zal gaan doen. Daarom is het voor haar zo belangrijk dat we haar altijd voorbereiden op wat er gaat komen, zodat zij op haar beurt zich kan voorbereiden op hoe zij zich dan wil gedragen, of wat ze dan wil kunnen.

In de kleuterklas was het in november elke dag huilen. De juf kwam naar me toe en zei dat ze niet goed raad wist hiermee. Die middag gebeurde er weer iets waarvan ze helemaal van de kook raakte en ik heb haar even bij me genomen. Waar maak jij je nou zo druk om? Want het was duidelijk dat ze op haar hoede leek te zijn en er weinig bij kon verdragen.

Snikkend vertelde ze dat haar broer had gezegd dat Sinterklaas op school zou komen en dat hij dan aan je ging vragen wat je leuk vond. Dat leek haar al een doodenge ervaring, maar het was ook nog eens niet duidelijk wanneer die enge man dan zou komen, laat staan wat hij van haar zou verwachten.

Alles werd me in één klap duidelijk. Ik vroeg of ze bang was dat hij zomaar elk moment de klas in zou komen? Dat was zo. Oh lieverd, maar we weten precies wanneer hij komt hoor, dat staat vast en dat is niet vandaag en ook niet morgen. Ze kon nog niet overzien hoe de weken en de maanden er uit zagen, dus heb ik de juf uitgelegd dat ze onze dochter moest bevestigen dat de Sint in elk geval vandaag niet zou komen, dat dat heel veel huilbuien zou schelen. En dat bleek waar te zijn.

Waar onze zoon er superveel zin in had dat Sinterklaas zou komen en zich er al helemaal op kon verheugen, hoe sneller hoe beter, raakte onze dochter er helemaal van van streek omdat zij voelde dat blijkbaar iedereen wist wat er zou gebeuren behalve zij, dat zij superbang was de plank mis te slaan bij deze man en het idee van liedjes en juichen met een hele klas was al helemaal niet iets om naar uit te kijken.

Gelukkig snapte Juffie dit helemaal en konden we haar goed voorbereiden met een kalender en wat meer gesprekken samen met haar broer onder begeleiding van ons, waar ze alle vragen kon stellen om haar een beeld te geven van wat er zou gaan gebeuren.

Inmiddels is onze dochter 9 jaar en kent ze het geheim van Sinterklaas. Toch heeft ze nog geen journaal overgeslagen en hebben we zojuist de intocht samen gekeken. Ze vertelt me nu dat ze het al heel lang door heeft eigenlijk want ja.. hoe kan iemand zo lang wakker blijven??? Ik denk dat het ook wel fijn is om het geheim te kennen. Ik heb genoten van haar stralende snoetje toen haar vader het cadeau uitpakte vorig jaar en haar gedicht voorlas.

Het geheim van Sinterklaas is onvoorwaardelijk geven. Genieten van anderen en van samenzijn. Dat betekent dit jaar ook weer dat het belangrijk is je goed voor te bereiden en iedereen serieus te nemen. Jezelf voorop.

Kan je daar wel een beetje steun bij gebruiken?

17 november starten we met een groepje ouders de Fijne Feestdagen Focus.

Zodat jij in alle hectiek en gedoe jouw rust kan bewaren.

Hectiek zoals boodschappen, pakjes inkopen, lootjes trekken, sinterklaas op school, schoenen zetten

Gedoe zoals gespannen kinderen die sneller van slag zijn, familieleden met gebruiksaanwijzingen, jouw rol in je gezin, verlanglijstjes waar je wat van vindt etc.

Ik geef je in heldere stappen handvatten om een plan te maken hoe jij je daarin staande gaat houden

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *