gratis e-book
Zo gaat je kind uit zichzelf en zonder ruzie tandenpoetsen
download mijn e-book

Autonoom opvoeden
zonder straffen en belonen
Bewust omgaan met kinderen en Onvoorwaardelijk ouderschap zijn belangrijke ingrediënten bij de methode Hartig Opvoeden. Heeft jouw kind een sterke wil, en wil je niet te streng zijn maar ook geen voetveeg?
Dan is dit E-book echt voor jou. Ik ga hier in op wat er nodig is om echt Autonoom op te voeden. En vooral welke stappen je kan nemen om duidelijk te zijn, zodat je kind weet wat er gewoon moet gebeuren en waar het zelf ruimte heeft te experimenteren en zichzelf te zijn.
Vooral als je je regelmatig voorneemt om niet boos te worden en het je toch overkomt. Als je wel weet wat je tegen de juf zou willen zeggen, maar het je strot niet goed uitkomt, als je zou willen dat je wist hoe je je aan kan passen en het tegelijkertijd zo belangrijk voor je is dat je jezelf kan blijven.
wat leer je?
Zeggen wat je bedoelt
Veel ouders denken, ik heb het toch gezegd?? Maar gezegd is nog niet begrepen, laat staan akkoord of uitgevoerd. Er zijn een aantal ingrediënten die helpen om een boodschap zo te zeggen dat je de ander niet beledigt en toch in beweging krijgt. Ik leg je uit wat die ingrediënten zijn en hoe je die effectief in kan zetten.
Motiveren zonder macht
In het E-book leg ik uit dat contact maken verder gaat dan het uitzenden van een boodschap. Ik leer je uit welke aspecten echte verbinding bestaat en hoe je kunt voelen wanneer je vanuit gelijkwaardigheid in verbinding staat met elkaar. Ook bij driftbuien en woedeaanvallen. Ook als je je grens aan wil geven.
Beter luisteren
Goed luisteren om te begrijpen is een vaardigheid op zich. Als je wil dat je kind beter luistert, moet je het zelf ook goed voordoen. Bovendien, als jij goed naar je kind luistert, ontstaat er meer begrip en contact en kan jij beter vertellen wat je bedoelt.
Hoe je het gezellig houdt
Ik geef in dit Ebook heel veel tips om op een gezellige manier, met humor en respect, toch te kunnen zeggen wat je wil. En hoe je met een paar kleine aanpassingen het gekibbel en het onderhandelen tot een minimum kunt beperken.

"Het is niet mijn taak om mijn kinderen zo ver te krijgen dat ze doen wat IK wil, het is mijn verantwoordelijkheid om ze de vaardigheden aan te leren zodat ze kunnen doen wat zij willen"
Gezegd is nog niet gehoord,
gehoord is nog niet begrepen,
begrepen is nog niet akkoord en
akkoord is nog niet uitgevoerd.
Je hebt het gezegd en er komt geen beweging. De buurman weet nu ook dat we gaan eten dus duidelijk ben je wel. Hoe hou je het vriendelijk? Hoe kun je ze nou zover krijgen dat ze zelf willen komen als je roept dat het eten klaar is.
In het E-book leg ik alles uit!
Je moet goed kunnen luisteren als je wil dat je kind gaat luisteren
Toen Marieke bij mij kwam voor coaching was haar grootste frustratie dat haar kinderen in haar woorden totaal niet luisterden. Ze moest alles 100 keer zeggen en bleef maar achter ze aan hollen. Toen ze naar haar middelste kind echt ging luisteren, kon ze zien waarom hij niet in beweging kwam.

je kunt alleen goed luisteren als je jezelf door en door kent
Als jij jezelf onvoldoende kent, zal je regelmatig overvallen worden door twijfels. Dan zal het lastig worden beslissingen te nemen of daarbij te blijven. Als je veel bezig bent met de juiste keuzes proberen te maken, zonder dat je goed luistert naar jezelf, zal je blijven twijfelen. Je kunt namelijk nooit weten wat de hele wereld vindt. Het is al moeilijk genoeg om te weten wat je zelf vindt. Stop dus met je dat af te vragen en leer eerst jezelf goed kennen

pas als je je kind begrijpt, kun je reageren op gedrag
Als je een beetje op mij lijkt, dan reageer je net als ik op gedrag wat je irritant vind, met boosheid. Je wil dat je kind stopt met jengelen, tikken, bewegen, huilen of schreeuwen. Dat werkt vaak niet. Het helpt als je reageert op behoefte en daarbij jouw eigen behoefte uiterst serieus neemt (zie vorige tip)


wat zeggen anderen over dit e-book?

Docent Nederlands Havo 4-5


Moeder en vrijwilliger
Over Mij
Ik ben Fabien Schiereck. Autonomie coach van ouders van bijzondere kinderen. Ik coach ouders bij autonoom opvoeden. Daarvoor leer ik ze staan voor zichzelf, rust creeeren, communiceren in en buiten hun gezin en uiteindelijk iedereen zijn eigen plek in het gezin te laten nemen. Intrinsieke motivatie, zelfstandigheid, zelfvertrouwen en behulpzaamheid zijn daarbij speerpunten.